Wat is holisme?

Holisme komt van het Griekse woord holos dat geheel betekent. Als holistisch kindertherapeut kijk ik dus naar het geheel. Ik neem alle (ontwikkelings)gebieden van het kind mee in mijn behandeling; sociaal, emotioneel, fysiek, mentaal en energetisch. Daarnaast neem ik in mijn blik ook het gehele systeem mee waar een kind zich in bevindt. Denk hierbij aan familie, vriendschappen, school, sport, etc. Binnen het holisme gaat men er van uit dat alles en iedereen energetisch met elkaar verbonden is. Niets staat op zichzelf en alles beïnvloed elkaar. Spiritualiteit is zeker een onderdeel in mijn holistische manier van leven en werken, maar niet het enige onderdeel. Alle vijf de gebieden (sociaal, emotioneel, fysiek, mentaal en energetisch) zijn even belangrijk. 

 

Wat is HSP?

De term HSP staat voor high sensitive person ofwel hoog sensitief persoon. Het is een term die je de laatste jaren steeds meer hoort. Belangrijk om te weten is dat hoog sensitief zijn een eigenschap is, een persoonlijkheidskenmerk en geen 'stoornis'. Een hele mooie eigenschap die je soms in de weg kan zitten. Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen bezit deze eigenschap. Wat maakt dat het overgrote deel van de samenleving niet hoog sensitief is en onze samenleving niet altijd is afgestemd op deze mooie eigenschap. HSP’ers zijn namelijk gevoelig voor prikkels. HSP’ers ervaren prikkels intenser en verwerken ze op een diepgaander niveau dan niet-HSP’ers. Dat maakt dat er sneller kans is op overprikkeling. Overprikkeling is vervelend, maar het feit dat we (ik ben zelf ook een HSP’er) prikkels intenser ervaren en diepgaander verwerken is fantastisch. Het maakt dat we meer opmerken van de wereld om ons heen en intens kunnen genieten van de kleine dingen die voor niet-HSP’ers misschien wel onopgemerkt blijven. HSP’ers zijn denkers en empathisch. Ze denken veel na en handelen heel bewust. HSP’ers kunnen zich goed inleven in de ander. Dat zijn mooie eigenschappen, maar het veel denken kan er ook voor zorgen dat je veel in je hoofd zit en minder in je lijf. Dit kan mentale en lichamelijke klachten geven. Het grote empathische vermogen kan er voor zorgen dat je jezelf vergeet of emoties van anderen gaat overnemen. Het lang en diepgaand verwerken van prikkels kan er soms voor zorgen dat je langer de tijd nodig hebt voordat je iets kunt loslaten en verder kunt. 

Door dit te lezen merk je misschien al dat HSP zijn een hele mooie eigenschap is, maar wel één met veel valkuilen/schaduwkanten. Deze valkuilen/schaduwkanten worden in onze huidige maatschappij erg getriggerd.

 

Naast de term HSP, bestaat er ook de term HSS. HSS staat voor high sensation seeker. Dit zijn gevoelige mensen die graag prikkels op zoeken. Net als een HSP'er ervaart en verwerkt de HSS'er prikkels ook intenser en diepgaander. Een HSS'er heeft echter, meer dan een HSP'er, behoefte aan ervaren, meemaken, intens voelen en beleven, vernieuwing en verandering. Ze (ik ben zelf namelijk geen HSS'er) zijn vaak meer extravert in hun gedrag, maar hebben ook hun rust en tijd om te ontprikkelen hard nodig. 

 

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap en geen 'stoornis' die je kunt diagnosticeren zoals ADHD of ASS. Hoe kun je dan vaststellen of je deze eigenschap hebt? Wanneer je jezelf en/of je kind herkent in de omschrijvingen die gegeven worden, kun je er van uitgaan dat je/je kind deze eigenschap bezit. Om het zeker te weten zijn er verschillende vragenlijst in omloop die je zou kunnen invullen. Ik kan deze tijdens een intakegesprek ook met je doornemen. Maar waar het eigenlijk om draait is dat je jezelf en je kind leert kennen en leert zien en voelen wat je nodig hebt. Ongeacht welk "label" je er aan wil hangen. 

 

Heb je een hulpvraag? Of wil je meer informatie? Kinderpraktijk Desie is er voor je. Neem gerust contact met mij op of werp een blik op mijn uiteenlopende aanbod.